Mon Dec 27 09:37:19 EET 2010

Въведение във флеймологията I

Въведение във флеймологията I

Всеки простак (пиян или трезвен) може да се заяжда, мислейки че се флейми. Това не е така! Флеймологията е занаят, което не се отдава на всеки. Тънкостите са много, но фундаментът е един:

“На който му пука по-малко, той печели…” --[1]

Ситуацията се комплицира значително поради:

“И двамата актьори са запознати с [1]” --[2]

Това може да се атакува със стратегията:

“Кво от тва” --[3]

Пример за [3]: Спорите с професор по математика за стойността на 2 + 2 и вие смятате (или може би само твърдите) че тя е 42, а професорът си е избрал друга константа по неясни и нищожни за вас причини. Професорът повтаря глупости, които вие не разбирате. Вие отговаряте монотонно "И кво от тва".

Може би поради неизвестен на мен резултат от теория на игрите [3] не гарантира 100% победа във флейма. Следва:

“А що така (това от къде следва)” --[4]

Честно казано, не ми е ясно как може смислено да се дефинират дефинициите, но достигането до отговор "Това е по дефиниция" Ви дава папагалския отговор "Ми ако дефиницията не е верна?". В някои среди дефинициите са известни като аксиоми.

Продължаваме:

“Ами да, така е” --[5]

За откривател се смята самият Дядо Йоцо. Препоръчва се за наивни твърдения от рода на "Ти лъжеш" или "Ти си луд" поради далечна прилика с нещо наречено "Парадоксът на лъжеца".

Предпоследно:

“………….. (Мълчание)” --[6]

Някои философи смятат, че съществуват въпроси без отговор (или обратното, не съм особено сигурен, няма особено значение). [6] може да се приложи и при наличие на повече от 4 актьора след задаване на само един важен въпрос от обществено значение от рода на "Левски или ЦСКА?" "Интел или АМД?" "NetBSD или Windows 98?".

Консервативните физици с тегло под 120000 грама обичат да обясняват "Какво може би е имало преди големия взрив" и "Колко малко не ни достига да измерим свръхсветлинни скорости" :-)

Последно:

“Представяне на хипотези със спорна истинност за факти” --[7]

Очевидно високо ценена обществена ценност.

Разбира се има още стратегии, но нали е въведение :-)


Posted by joro | Permanent link